Парфюмите се правят като пирамида. Всяко стъпало на тази пирамида съответства на определена характеристика. 
Па
рфюмите са многослойни. Ароматът им постепенно изветрява, откривайки нови нюанси.

В основата са крайните аромати: точно те придават на парфюма трайност. Сърцевината на композицията са главната тема. Върха на пирамидата – най летливи аромати, първи се изпаряват.

Парфюм - това е смесица от много летливи вещества с различна консистенция. В производството могат да се използват повече от 300 компоненти.

През първата си “фаза” - Най летливите се изпаряват първи и придават на парфюма първоначален мирис ( главна нота ) Тя дава първо спонтанно впечатление за парфюма. Тези аромати се държат няколко минути и като че ли ни подготвят към основния аромат. Към тази група ефирни масла се отнасят масла от бергамот, лавандула, праскова, лимон, а също така аромати на роза, тамян, кориандър, естрагон,розмарин и др.

Следващата фаза е тази със “сърдечната нотка”, която продължава 30 минути и разкрива цялата палитра на уханието. - В рамките на няколко часа се изпаряват средно летливи вещества с примес от трудно летливи. От тези аромати се състои ядрото на парфюма, и по тях се определя класификацията на парфюма. Наричат се ноти на сърцето. Тя може да се състои от аромата на роза, жасмин, пеларгониум ( мушкато), върба, померанца и т.н.

След около час настъпва третата фаза – “основната”, която е точно “вашето” ухание и продължава няколко часа. Крайна нота- нота, която се усеща в завършващата стадия на изпарението и показва силата и трайността на аромата. Завършващата нота е създадена от фиксатори. Фиксатори могат да бъдат от растителен произход ( шалфей, сандалово, дъбов мъх), животински произход ( мускус,амбра ), или синтетични продукти ( ванилин, изкуствен мускус, ионони, салицилати )  Ароматите от животински произход облагородяват, ”закръглят”  парфюма, придават изтънченост и темперамент. Ценни са и за това, че уравновесяват аромата на парфюма и кожата на човека.

Равновесие, тънкост, еднородност от всичките ноти трябва да създават на края впечатление на единство. Аромата на добрия парфюм не се прекъсва отведнъж, а се развива постепенно, разгръща се и се държи колкото се може по дълго, създавайки „симфония”.